tiistai 6. toukokuuta 2008

Suomen Kuvalehden painotalo vaihtui

Lukijoille tuttu Suomen Kuvalehden ominaistuoksu johtui vanhan syväpainon tuottamasta tolueeni-liuottimen hajusta. Nyt tuoksu on poistunut ja sen mukana pala painoalan historiaa.
Susan Heikkinen kirjoitti Suomen Kuvalehdessä (nr 16/2008) tunnelmoivaan tyyliin siitä, miten syväpainokonetta valmisteltiin sen viimeiselle matkalle.

Offsetpainot alkoivat yleistyä Suomessa jo 1960-luvulla, joten Tampereen Acta Printin uusi MAN Roland-offsetrotaatiokone ei ole ennen näkemätön uutuus. Sen sijaan 1921 syväpainoon siirtyessään Suomen Kuvalehti teki historiaa. Gutenbergiläisestä painotekniikasta siirryttiin huomattavasti tehokkaampaan tekniikkaan ja tehokkaampaan tuotantoon. SK:n nettisivuilla on luettavissa pdf-muodossa vanha artikkeli silloin niin mullistavasta uutuudesta. ("Mikä on syvennyspaino?" SK 40/1921).

Painoalan historian kannalta on myös merkittävää, että espoolaisen Acta Print Kivenlahti Oy syväpainon lopettaessa Mikkelin Helprint jää ainoaksi suureksi syväpainoksi Suomessa. Useimmat modernit painotalot tarjoavat painopalvelut offsetpainon lisäksi digitaalisessa muodossa.

Lähteet:


"Jäähyväiset syväpainolle" [Suomen Kuvalehti: Susan Heikkinen 18.4.2008]
"Tällainen oli 'syvennyspaino'"[SK Netti 18.4.2008]

Ei kommentteja: