perjantai 16. toukokuuta 2008

Painotyöt paremmin tarttuvalla painomusteella paremmalle paperille nanoteknologian ansiosta


Sellukuitututkimusta on tehty Suomessa jo neljän vuosikymmenen ajan. Nykyistä molekyylitason nanoselluloosatutkimusta tehdään Suomessa kilpailevista maista poiketen yhteisvoimin.

1.3.2008 aloittanut Suomen Nanoselluloosakeskus tekee VTT:n, Teknillisen korkeakoulun (TKK) ja UPM:n välisenä yhteistyönä puunjalostusprosesseihin liittyvää tutkimusta, joka tähtää tuotteiden kilpailukyvyn parantamiseen ja markkinoiden laajentamiseen. Materiaalien, kuten erikoispapereiden, paperipinnoitteiden ja rakennusmateriaalien lisäksi tutkitaan mm. painettavuutta.

Nanoselluloosa syntyy kun puuhakkeesta poistetaan sellukuitua koossapitävä ligniini. Ligniinitön kuitu koostuu luonnollisista sokeriketjuista muodostuvista alkeisfibrilleistä ja on niin puhdas luonnon materiaali, että sitä voi vaikka syödä. Papereiden jalostuksessa pyritään mahdollisimman pienin materiaalikustannuksin tuottamaan mahdollisimman ohutta ja sileäpintaista, mutta kuitenkin kestävää ja läpinäkymätöntä paperia.

Nanoteknologian avulla kuidun sähköisiä ja optisia ominaisuuksia, sekä esimerkiksi sen kosteuskäyttäytymistä voidaan parantaa. Nanoselluloosan tuotanto mahdollistaa kuidun hajottamisen yhä pienemmäksi, mikä lisää sen riittoisuutta. Painotalojen kannalta nanoteknologia on hyödyllistä monella tapaa. Kuitumateriaalin lisäksi ohuen paperin tekeminen säästää painomustetta, koska muste tarttuu paremmin sileään pintaan.

Tekesin mukaan "paperi- ja pakkausteollisuuden lisäksi esimerkiksi rakennus-, auto-, huonekalu-, elektroniikka-, elintarvike-, lääke- ja kosmetiikkateollisuus voivat luoda lisäarvoa tuotteilleen räätälöidyillä kuitumateriaaleilla".

Lähteet:


"Nanoteknologiasta apua painomusteen tarttumiseen" [Painomaailma: Minna Laukkanen 23.4.2008]

"Suomen Nanoselluloosakeskus perustettu" [Tekes/FinNano 18.2.2008]

Ei kommentteja: