perjantai 11. huhtikuuta 2008

Painotyöt nopeutuivat Lordi Stanhopen painokoneen ansiosta

Wikimedia Commons: http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Lord_Stanhopes_Printing_Press.jpg
Stanhopen painokone

Lordi Stanhope (3.elokuuta 1753 – 15.joulukuuta 1816) oli englantilainen poliitikko ja tiedemies, joka keksi mm. mikroskoopin linssin ja kaksi laskukonetta, sekä tutki sähköä.

Painoalaa Stanhope rikastutti kehittämällä uudenlaisen stereotypiametodin Oxfordin Clarendon Press kirjapainolle. Stereotypian keksijä oli ranskalainen Firmin Didot.

Stereotyyppi tunnetaan nykyään paremmin ennakkuluuloa kuvaavana terminä ja termi onkin johdettu tästä painotekniikasta. Toinen saman tekniikan mukaan nimetty termi clishé on onomatopoeettinen sana, joka kuvaa matriisin iskeytymisestä metalliin kuuluvaa ääntä. Tarkoitukseltaan clishé ja stereotypia vastaavat toisiaan.

Tärkeämpi Stanhopen painoalaan liittyvä keksintö oli ns. Stanhopen painokone. Se oli ensimmäinen kokonaan rautainen käsinkäytettävä painokone. Ranskaan keksintö saapui vuonna 1814. Painotyöt nopeutuivat 100 kappaleen painokseen tunnissa ja ala alkoi kehittyä ripeästi.

Painoalan kehitys edisti Lordi Stanhopen vasemmistolaisia aatteita. Hän tuki mm. Ranskan vallankumousta ja vastusti Amerikan 13 itsenäistymishaluisen siirtomaan vastaista sotaa. Painotekniikka auttoi tuottamaan pamfletteja ja muuta paperimateriaalia ajatusten levittämiseen. Myös kirjoista tuli halvempia ja tavallisten ihmisten oli helpompi päästä niihin käsiksi.

Lordi Stanhopen menestys keksijänä ja poliitikkona ei näkynyt hänen perhe-elämässään. Tyttäret vieraantuivat isästään tämän uuden vaimon hylkiessä heitä ja isän laiminlyödessä heidän koulutuksensa.

Wikimedia Commons: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Hester_Stanhope.jpg
Hester Stanhope

Tyttäret kuitenkin pärjäsivät elämässään. Vanhimmasta tyttärestä Lady Hester Stanhopesta tuli kuuluisa seikkailija aikana, jolloin naisia ei kannustettu matkustelemaan. Nuorin tytär karkasi naimisiin perhelääkäri Thomas Taylorin kanssa. Vaikka isä ei antanut tyttärelleen anteeksi, tyttöjen äidin puoleinen isoisä, Englannin pääministerinäkin toiminut William Pitt otti parin suojiinsa ja auttoi Tayloria menestymään urallaan.

Wikimedia Commons: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Pitt_the_Younger.jpg
William Pitt

Lähteet:


Adventures in Cypersound
Wikipedia: Printing Press
Wikipedia: Charles Stanhope, 3rd Earl Stanhope

Ei kommentteja: