tiistai 29. huhtikuuta 2008

Kopiokoneella tehdystä omakustanteesta sarjakuva-Finlandiaan

(Klikkaa sarjiksia nähdäksesi ne suurempina. Kuvien copyright: Milla Paloniemi)

Tassutellen


Kevättalvella 2003 Milla Paloniemi teki erään koulun ennakkotehtäviä ja tuli suunnitelleeksi hyvin eläväisen kissa-hahmon.Aluksi syntyi kissa, mutta sitten Milla päätti luoda sen kaveriksi söpön koirahahmon.Tuloksena oli sarjakuva, joka ilahduttaa ja naurattaa. Eläinystävysten kommellukset muistuttavat usein myös ihmiskaverusten yhteiselon koukeroita, vaikka Milla oman kertomuksensa mukaan saa tarinoiden ideat pääasiassa lemmikkiensä tekemisistä.

Tassutellen-sarjakuvaa Milla myi aluksi omakustanteena sarjakuvafestivaaleilla vuonna 2004. Sarjakuvaa on voinut seurata myös mm. pienlehdissä ja virhe.org ja aukea.net -sivustoilla. Nyt sarjakuvalla on omat nettisivut ja uusia tarinoita syntyy aina silloin tällöin. Sarjakuvaa on julkaistu myös kirjana.

Kiroileva siili villitsee


Tassutellen -sarjakuva sai vuoden 2003 syksyllä kilpailijan Millan luennolla piirtämästä Siilistä, joka on alkanut todella elää omaa elämäänsä.


Myös Siili julkaistiin aluksi omakustanteena. Ensimmäisen seikkailunsa se koki netissä, jossa se keräsi niin paljon positiivista ja kannustavaa palautetta, että Milla päätti alkaa tehdä hahmon seikkailuja enemmänkin. Ensimmäinen omakustanne oli kopiokoneen avulla "leikkaaliimaa"-tekniikalla toteutettu. Myöhemmin Milla painatti virallisemman oloisen omakustanteen.Ilta-Sanomissa vuoden 2007 tammikuussa kuukauden kotimaisena sarjakuvana ilmestyttyään Siili saavutti suuren yleisön huomion, mikä johti suursuosioon, joka sillä on tänä päivänä. Omakustanne ponkaisi Akateemisen kirjakaupan 4.myydyimmäksi kirjaksi.

Helmikuussa 2007 Sammakko julkaisi kovakantisen Kiroileva siili -strippikokoelman, joka toimi Millan lopputyönä hänen valmistuessaan EVTEK muotoiluinstituutista.

Nyt Siiliä näkee esimerkiksi sen omalla nettisivulla, näyttelyissä, sekä sanomalehdissä. Kirjan toinen osa julkaistiin helmikuussa ja kolmas on suunnitteilla ensi vuodeksi.

Milla kiertelee sarjakuva-aiheisissä tapahtumissa, joissa Siiliin ja muihin hänen sarjakuviinsa pääsee tutustumaan henkilökohtaisesti.Suunnitelmissa omakustanteen tulostus?


Omakustanteen voi tulostaa tai tehdä kopiokoneella, kuten Milla teki aikoinaan. Sen voi myös painattaa painotalossa, mikäli haluaa teokselle ammattimaisen ilmeen.

Milla kertoo sarjakuvataiteilijan arjesta blogissaan, jonka monet sarjakuvat ovat allekirjoittaneen suosikkeja.


Blogi kuvaa myös loistavasti nuoren naisen tunnemyrskyjä ja arjen kommelluksia. Milla on lohduttavan rehellinen epävarmuuden ja epäilyksen hetkistä, mutta myös terveen ylpeä tekemisistään ja lahjoistaan.


Blogi on hyvä tiedonlähde sarjakuvista ja sarjakuvien tekemisestä kiinnostuneelle. Millalla on tapana tukea muita sarjakuvantekijöitä ja olla solidaarinen Suomen vielä pientä sarjakuvagenreä kohtaan. Blogissa vilahtelee mielenkiintoisia tekijöitä, joihin kannattaa tutustua.Siilin myötä sarjakuvaa kohtaan tunnettu kiinnostus varmasti kasvaa entisestään. Sarjakuva-Finlandia on loistava etappi alan kotimaisessa kehityksessä. Onnea palkinnon ensimmäiset voittajat Milla ja Siili!

(Lue Millan sarjakuvamuotoinen kiitospuhe.)

Kaikki kuvat on julkaistu tässä Milla Paloniemen luvalla. Ethän käytä kuvia ilman Millan lupaa!
Milla Paloniemen yhteystiedot:
En vaan osaa -sarjakuvablogi
Kiroileva siili
Norpatti.fi
Tassutellen

Ei kommentteja: