Lulu julkaisi hauskan aprillipilan blogissaan, mutta ainakin muutama hyväuskoinen kommentoija tuntui jääneen haaviin ja ottaneen uutisen tosissaan. Kirjoituksen tageissa tosin mainittiin selvästi "april fools day", eli aprillipäivä (toki tagi on saatettu lisätä jälkikäteen, mutta luulisi uutisen aiheen ja julkaisupäivän herättäneen epäilykset).
Kirjoitettuun sanaan siis luotetaan, oli sitten kyseessä painotyöt tai blogikirjoittelu ja muu nettimateriaali. Omakustannepainoja sietäisikin juhlistaa, sillä monet historian tärkeistä teksteistä olivat julkaisuajankohtanaan väärinymmärrettyjä ja jopa pannassa.
Yksi kuuluisista painotuotteista, jotka ovat herättäneet tuntuvia laineita historiassa oli Gutenbergin raamattu, jota kuuluisa painokoneen keksijä joutui painamaan uskonnollisilta piireiltä salassa. Keskenään samanlaisia kirjoja pidettiin paholaisen tuotoksina, sillä raamatut oli totuttu näkemään käsinkirjoitettuina kopioina. Johannes Gutenbergin painama latinalaisen raamatunkäännöksen versio ei ollut ensimmäinen hänen keksinnöllään painettu teos, mutta se oli historiallisesti merkittävä.
Gutenbergin mukaan on nimetty ilmaisia elektronisia kirjoja tarjoava Project Gutenberg -sivusto. Näin historia ja nykytekniikka kohtaavat mielenkiintoisella tavalla.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti