maanantai 17. maaliskuuta 2008

Painotalot silmä tarkkana: Taitaja 2008 esittelee alan uudet kyvyt

Painotyön nuoret osaajat ottavat taas mittaa toisistaanPainotuotteen suunnittelu ja painotekniikka ovat esillä kilpailulajeina vuonna 1988 tai sen jälkeen syntyneille ammatillisessa peruskoulutuksessa oleville nuorille suunnatussa Taitaja 2008-kilpailussa. Taitaja- kilpailu testaa opintosuunnitelman mukaisia kiitettävään (5) arvosanaan oikeuttavia taitoja. Ammattiin valmistuttuaan painotuotteen suunnitteluun suuntautuneet opiskelijat työskentelevät yleensä graafisina suunnittelijoina ja taittajina, julkaisu- ja kuvankäsittelyohjelmien parissa. Painotekniikan taitajat työskentelevät kirja-, lehti- ja pakkauspainoissa painamiseen ja jälkikäsittelyyn liittyvissä tehtävissä.

Painotuotteen suunnittelukilpailussa mitataan opiskelijan kykyä hallita grafiikka-, kuvankäsittely- ja taitto-ohjelmia, käyttää vektorikuvia ja pikseligrafiikkaa, sekä tehdä tiedostoista painoteknisesti laadukkaita. Olennaista on osata typografian, sommittelun ja visuaalisen suunnittelun perusteet. Huomioitavia seikkoja ovat myös tekijänoikeudelliset näkökohdat, asiakaslähtöisyys ja kohderyhmäajattelu. Finaalin tehtäviin kuuluu esitteen ja etiketin suunnittelua, sekä valokuvareportaasin taittaminen.

Painotekniikan kilpailun osa-alueisiin kuuluvat offsetpainaminen, laadunvalvonta, jälkikäsittely ja käynnissäpito. Tammikuun lopussa pidetyssä semifinaalissa tehtävänä oli painaa kahdessa tunnissa tuhannen kappaleen kaksivärityö yksipuolisena käyttäen väreinä mustaa ja valmiiksi sekoitettua PMS-värisävyä. Arviointiin vaikutti teknisen osaamisen lisäksi tekijän kyky tehdä laadukasta painojälkeä suunnitelmallisesti, rutiininomaisesti ja turvallisesti. Huhtikuisessa finaalissa osaamiseen liittyvät vaatimukset tarkentuvat entisestään. Nelituntisessa finaalitehtävässä esimerkiksi PMS-värin densiteetti tulee arvioida itsenäisesti ja erilaisten tehtyjen mittausten tulosten soveltaminen on olennainen osa suoritusta.

Palkintoina molemmissa sarjoissa on Viestinnän ammattiliiton ja Viestinnän keskusliiton lahjoittamat 300-, 450- ja 600 euron suuruiset rahasummat, sekä sponsorien lahjoittamia lisästipendejä ja tuotepalkintoja.

Taitaja 2008 -kilpailun finaali on osa Espoossa 16.-19.4.2008 järjestettävää Ammatillisen koulutuksen suurtapahtumaa, johon odotetaan pääasiassa Espoon-, Helsingin ja Vantaan yläasteikäisistä koostuvaa n. 50 000 hengen yleisöä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kilpailun suojelijana on tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Lähteet:


Sakustars 2008
Taitaja 2008

Ei kommentteja: